Verkkosivuston avaaminen tuntuu aina uskomattoman innostavalta – jopa niille, jotka ovat jo aiemmin julkaisseet useita verkkosivustoja.

Mutta jos uusi, etkä tunne vielä peliä, olet saattanut huomata, että verkkosivuston kehittämiseen ja avaamiseen on useita erilaisia vaihtoehtoja. Jotkut verkkokehittäjät haluavat koodata verkkosivustoja HTML-kielellä, kun taas toiset haluavat käyttää jotain, jota kutsutaan sisällönhallintajärjestelmäksi (CMS).

Ottaen vielä huomioon, että CMS-järjestelmiä on lukematon määrä ja kaikilla niillä on omat vahvuudet ja heikkoudet voi tehtävä tuntua jopa mahdottomalta. Eipä hätää, tämän vuoksi olemme koonneet tämän oppaan auttaaksemme sinua ymmärtämään eron CMS:n ja puhtaasti koodilla rakennetun sivuston eroista.

Mikä on HTML?

HTML on kieli, jonka avulla voit luoda verkkosivustoja, verkkosivuja ja sovelluksia. Sitä on erittäin helppo käyttää ja ymmärtää. Liiketoiminnan sidosryhmät, projektipäälliköt, kehittäjät ja suunnittelijat pitävät siitä, koska se on helppo oppia ja asentaa. Se on myös ilmainen ja avoimen lähdekoodin. Voit käyttää HTML-kielellä kehitettyä koodia omiin projekteihin tai myydä koodin, jos haluat. Se toimii kaikissa selaimissa ja on helppo vaihtaa. Se on myös helppo integroida muihin ohjelmointityökaluihin ja -kieliin.

Ilman HTML:ää meillä olisi verkkosivut, jotka näyttäisivät yhtä mielenkiintoisilta kuin muotoilematonta tekstiä sisältävä sivu. HTML:n avulla voimme lisätä tekstiin erilaisia tyylejä, lisätä ja muotoilla kuvia, upottaa videoita, mukauttaa fontteja, lisätä värejä ja paljon muuta.

Alla oleva esimerkki näyttää pienen osan Kaswe:n kotisivun HTML-koodia:

Mitä hyötyä HTML:stä on?

HTML toimii kaikilla Internetin verkkosivustoilla. Jopa verkkosivustoilla, jotka käyttävät nyt nykyaikaisimpia kehyksiä, selaimien lukema taustakoodi aina on HTML ja CSS (joka tarjoaa muotoilun sivuston sisällölle). Eli, jos rakennat sivustosi käyttäen CMS-järjestelmää muutetaan sillä tuottamasi koodi kuitenkin jossain vaiheessa HTML muotoon, jota verkkoselaimet osaavat lukea.

1. Verkkosivuston nopeus

Google on ilmoittanut, että verkkosivujen nopeudesta tulee tärkeä sijoitustekijä sen hakutuloksissa. Kehittäjät haluavat nyt tehdä verkkosivustoista nopeampia ja toimimaan paljon sujuvammin mobiililaitteella, jossa yhteydet voivat olla tietyissä tilanteissa minimaaliset.

2. Kaikki selaimet tukevat HTML:ää

HTML tukee lähes kaikkia maailman selaimia. Mitä tulee kehittämiseen, se on helpoin ohjelmintikieli verkkosivuston rakentamiseen, eikä tarvitse huolehtia siitä, lukeeko verkkoselain sivun sisältö oikein.

CMS vs HTML: Mikä on niiden ero?

On tärkeää huomata, että lähes jokainen verkkosivusto on tehty HTML- ja CSS-koodauskielellä (Cascading Style Sheets). Kysymys kuuluu, oliko se koodattu suoraan HTML muotoon vai käyttääkö web-sivu sisällönhallintajärjestelmää helpottamaan sivuston kokoamista ja ylläpitoa?

Jos käytät CMS järjestelmää voit usein käyttää valmiita sivupohjia ja lisäosakoodeja käynnistääksesi verkkosivut nopeammin. Voit sitten muokata näitä valmiita malleja tehdäksesi niistä omiasi. Tämä on tietysti paljon nopeampaa kuin koodaus tyhjästä, ja se on erityisen hyödyllistä, jos sinulla ei ole ohjelmointiosaamista.

Mutta sen lisäksi HTML-kielellä rakennettujensivustojen ja CMS-pohjaisten verkkosivustojen välillä on merkittäviä eroja.

1. Verkkosivuston hallinta

Jos päätät rakentaa verkkosivuston, jossa on vain yksi tai kaksi sivua, jotka harvoin tarvitsevat päivittämistä, HTML:n käyttö saattaa olla ihanteellinen ratkaisu ongelmaa. Useammille yrityksille tarvitaan kuitenkin laajempi ja dynaamisempi verkkosivusto. CMS-ratkaisu on parempi vaihtoehto, jos olet luomassa suurta verkkosivustoa, jossa on useita sivuja, tai jos aiot tehdä muutoksia tai lisäyksiä verkkosivustoosi. Tämä johtuu siitä, että sisällönhallintajärjestelmä helpottaa esimerkiksi olemassa olevien sivujen muokkaamista, uusien sivujen julkaisemista, verkkokaupan lisäämistä, verkkolomakkeiden luomista ja hallintaa, sekä esimerkiksi blogin ylläpitämistä.

2. Verkkosivuston avaamisen nopeus

Yksi merkittävä syy siihen, miksi monet yritykset yleensä valitsevat CMS-alustan, on se, että se nopeuttaa verkkosivuston tai verkkosivustojen tuotantoa. Useimmissa CMS-alustoissa on joukko valmiita teemoja. Suurin haittapuoli näiden valmiiksi rakennettujen teemojen käytössä on kuitenkin se, että verkkosivustosi ei erotu joukosta tai näytä ainutlaatuiselta. Tarvitset siis jonkin verran HTML- tai CSS-tuntemusta suunnittelun mukauttamiseen.

HTML-koodilla rakennetulla sivustoilla sinun on suunniteltava, koodattava ja määritettävä verkkosivustosi alusta alkaen. Ja kustannusten kannalta vain HTML-sivuston perustaminen voi tulla kalliimmaksi, kuin CMS-phjaisen verkkosivuston avaaminen, varsinkin jos aiot palkata ulkopuolista apua verkkosivustosi ohjelmoimiseen.

3. Räätälöinti

CMS-phjaisilla verkkosivustoilla muutosten tekeminen staattiseen sivuun (tai mihin tahansa muuhun sivutyyppiin), olipa kyseessä valokuvan vaihtaminen tai tekstin säätäminen, on sen käyttöliittymän ansiosta melko kivutonta. HTML-verkkosivustolla ulkoasun muuttaminen on vaikeampaa. HTML-koodilla rakennetuilla sivuilla sinun on vaihdettava kaikki sivut yksitellen manuaalisesti, ja sinun on myös muokattava sivuston CSS-koodia tehdäksesi tarvittavat säädöt.

4. Monen käyttäjän tuki

Jos sinulla on tarkoituksen avata suuri verkkosivusto, jossa on useita palveluita, ominaisuuksia ja blogi, CMS on täydellinen, koska useimmat CMS-ratkaisut tarjoavat sinulle usean käyttäjän tukea. CMS:n avulla käyttäjätilejä voidaan luoda helposti ja jokaiselle käyttäjälle voidaan määrittää rooli (esim. järjestelmänvalvoja, avustaja, asiakas jne.). Tämä ominaisuus on erityisen hyödyllinen, jos tarvitset käyttäjätietokantaa tai haluat eri käyttäjille erilaiset käyttö- ja muokkausoikeudet sivustolle.

Yhteenveto

HTML-kielellä ohjelmoidun verkkosivuston etuja ovat ehdottomasti nopeus ja sivuston keveys. Kuitenkin tietyissä tapauksissa, joissa sivuston sisältöä halutaan muokata ja lisätä ilman ohjelmointiosaamista CMS-järjestelmän käyttäminen on suositeltavaa. Eniten käytety CMS-järjestelmä on selkeästi WordPress, mutta myös muita vaihtoehtoja on. Julkaisemme myöhemmin artikkelin eri CMS-järjestelmien eduista ja ongelmista. Jos haluat rakentaa verkkosivuston puhtaasti HTML-koodilla suosittelemme, että hankit jonkin verran osaamista ohjelmoinnista ennen projektiin aloittamista tai käytät sivuston rakentamiseen ammattilaisen apua. CMS-järjestelmällä rakennetun sivuston voi avata kuka tahansa itse, lisäämmekin myöhemmin artikkelin, jossa neuvotaan vaiheet CMS-järjestelmällä rakkenetun sivuston avaamiseen.